fbpx
caj od persuna

Čaj od peršuna protiv 6 najčešćih bolesti

Peršun (Petroselinum crispum) je biljka koja pruža koncentrisani izvor hranjivih materija. Može se koristiti i kao funkcionalna hrana. Vitamini u peršunu poboljšavaju zdravlje kostiju, štite od hroničnih bolesti i deluju antioksidativno.

 

Osušeno ili sveže lišće možete lako uključiti u svoju ishranu dodavanjem u supe, salate, umake i kuvajući čaj od peršuna.

Čaj od prešuna i peršun-upotreba u prošlosti

Peršun se uzgajao od oko 3. veka pne. U antičko doba, peršun se nije koristio samo u kulinarske i medicinske svrhe, već je bio deo raznih praznovernih verovanja. Stari Grci i Rimljani obično nisu jeli peršun. Uzgajali su ga u svojim vrtovima, a smatralo se da je divna hrana za konje. 

 

Stari Grci su koristili peršun kao ukras za pogrebne vence i krune u čast pobednika sportskih igara. Stari Rimljani koristili su peršun za dezodoriranje leša i prikrivanje alkohola iz daha.

 

 

Peršun se koristio u hebrejskoj proslavi Pashe kao simbol proleća i ponovnog rođenja. Pričalo se da je Catherine de’Medici (francuska kraljica) zaslužna za popularizaciju peršuna u 16. veku, kada ga je vratila u Francusku iz Italije. Kasnije je hršćanstvo nastavilo ovu tradiciju povezujući peršun sa apostolom Petrom.

 

 

U Britaniji je prvi put uzgajan 1548. godine. Od svog ulaska u tu zemlju potpuno je naturalizovan, kao i u Škotskoj, na starim zidinama i stenama.

caj od persuna u tegli

Peršun je bio cenjen zbog svojih lekovitih svojstava mnogo pre nego što je postao prihvaćen kao hrana ili začin. Verovatno se prvi put uobičajeno jeo i pio čaj od peršuna u Europi u srednjem veku. Sorta sa kovrdžavim lišćem ubrzo je našla put do tanjira i jela. Prema srednjovekovnom narodnom predanju, peršun je lečio ćelavost. 

 

Seme peršuna tradicionalno se koristilo za smanjenje nadutosti i bolova kod grčeva. Koren se koristio kao diuretik, a sok za lečenje bubrežnih bolesti. Peršunovo ulje se takođe koristilo za regulisanje menstruacije. Listovi su korišćeni za lečenje tumora, ugriza insekata, vaši, kožnih parazita i kontuzija. 

 

Nekada se čaj od peršuna koristio za lečenje dizenterije i žučnog kamenja. Druge zabeležene tradicionalne upotrebe uključuju lečenje bolesti prostate, jetre i slezine. Istorijski gledano, peršun se takođe koristio u lečenju anemije, artritisa, kao antimikrobno sredstvo, afrodizijak, hipotenziv, diuretik i laksativ. 

 

Upotreba peršunovog lišća uključivala je tonike za probavu, čaj od peršuna za poboljšanje cirkulacije i antiseptičke obloge za primenu na rane, ugrize i ubode.

persun

Tokom godina, peršun se koristio za lečenje visokog krvnog pritiska, alergija i upalnih bolesti.

 

U narodnoj medicini nadzemni deo peršuna koristi se za lečenje hemoroida, stabljika za upalu mokraćovoda, a koren se koristi za izbacivanje bubrežnog peska i poboljšanje rada mozga i pamćenje.

 

Stavljanje peršuna u vodu za kupanje -za čišćenje i umirenje kože se koristi vekovima. Infuzirana peršunova voda je dobar tonik za kosu. Potražite peršun, naveden po botaničkom nazivu, na popisu sastojaka u proizvodima za negu kože.

Priprema čaja od peršuna

Jednostavan i jeftin za pripremu, nema razloga da ovaj ukusni čaj ne bude deo svakodnevnice. 

 

Potrebno je imati jednu kašiku suvog ili prstohvat svežeg peršuna i čašu vrele vode. Kao i kod većine čajeva od herbe, potrebno je potopiti peršun u vodu na pet minuta i nakon toga čaj od peršuna je spreman! 

 

Ako se radi o korenu, potrebno ga je prokuvati u 250ml vode, takođe jedna kašika usitnjenog korena. Nakon 10 minuta kuvanja, čaj od peršuna je gotov.

 

Uvek je bitno da se biljke za čaj koriste u roku od godinu dana od branja. Potražite na pakovanju godinu proizvodnje ukoliko je reč o sušenom peršunu. Čaj od peršuna, kao i ostali čajevi, gubi svoja svojstva nakon godinu dana pa na to treba obratiti pažnju.

Čaj od peršuna za detoksikaciju i zdravlje jetre

Dodati jednako delova koprive, majčine dušice, korena šipka, hajdučke trave. Ovaj čaj, sa dodatim ostalim biljkama će fantastično pokrenuti svaki organizam. Jetra će se revitalizovati i na taj način pomoći celom organizmu da funkcioniše.

Čaj od peršuna protiv prehlade

Uz peršun dodati sušeni šipak, cvet lipe, cvet zove kao i koprivu. Ovaj čaj će pokrenuti krvotok i pomoći telu da lakše prevaziđe simptome prehlade.

Pešun je jednostavan za konzumiranje

Peršun je vema jeftin i dostupan. Osušenu verziju možete koristiti kao sastojak u raznim receptima. 

Sveži peršun takođe izvrstan je dodatak raznim obrocima: supama, salatama, šejkovima. Najbolje ga je koristiti u receptima koji ne zahtevaju kuvanje ili se dodaje začinsko bilje na kraju kuvanja:

 

 • umešati sveže lišće u domaći umak
 • posuti sveže ili osušeno lišće na kuvana jela
 • sitno naseckajte peteljke i dodajte u krompir salatu za dodatnu hrskavost.
 • skuvajte preukusan čaj, uz koji odlično pristaje med i limun.

Zanimljivo je da biljka može delovati kao prirodni osveživač daha, pa možete i žvakati grančicu tokom kuvanja. Kako biste produžili vek trajanja svežeg peršuna, zamotajte ga u vlažni papirni ubrus i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru.

Peršun - sastav

Peršun je cvetnica poreklom iz Mediterana. Biljka se danas uzgaja i konzumira u celom svetu. Raste do 30–100 cm visine. Dve najčešće vrste su francuski kovrdžavi i italijanski ravni list. Jarko zelene je boje i blagog ukusa koji se dobro slaže sa mnogim jelima. Veoma je prijatnog mirisa.

 

Danas se naširoko koristi kao svež ili sušen. Listovi i stabljike, sveži ili sušeni, kao i semenke, koriste se u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Često je označen kao jedna od najmoćnijih biljaka u borbi protiv bolesti, jer pruža veliku nutritivnu vrednost i nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.

Peršun nudi mnogo više hranjivih supstanci nego što je poznato. Posebno je bogat gvožđem, kalcijumom, folnom kiselinom, vitaminima A, C i K. Flavonoidi i antioksidansi takođe doprinose hranjivoj i lekovitoj vrednosti peršuna.

 

1/2 šoljice (30 grama) svežeg, naseckanog peršuna sadrži:

 • kalorije: 11 kalorija
 • ugljeni hidratii: 2 grama
 • proteini: 1 gram
 • masti: manje od 1 grama
 • vlakna: 1 gram
 • vitamin A: 108% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
 • vitamin C: 53% PDU
 • vitamin K: 547% PDU
 • folna kiselina: 11% PDU
 • kalijum: 4% PDU.

Biljka je bogata mnogim vitaminima, posebno vitaminom K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

 

Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. 

 

Peršun je izvrstan izvor vitamina A i C – koji su među najjačim antioksidantima.

Osim toga, vrlo je niskokaloričan, a ukusan, što ga čini odličnim sastojkom za mnoge recepte i čajeve.

Upotreba peršuna i čaja od peršuna

1. Preventiva za SVE bolesti

 

Peršun je prepun vitamina K — esencijalnog nutrijenta za zdravlje kostiju. 1/2 šoljice (30 grama) osiguravaju impresivnih 547% PDU. 

 

Vitamin K pomaže u izgradnji jačih kostiju jer učestvuje u stvaranju ćelija koje se zovu osteoblasti. Ovaj vitamin takođe aktivira određene proteine koji povećavaju mineralnu gustoću kostiju.

 

Gustina kostiju je važna, jer je niža mineralna gustina kostiju povezana sa povećanim rizikom od preloma — naročito kod starijih odraslih osoba.

 

Jedna studija je pokazala da je veći unos vitamina K povezan sa 22% manjim rizikom od preloma. Zbog toga, pijenje čaja od peršuna može imati koristi za zdravlje kostiju.

caj od persuna kod kuce

2. Štiti oči

Lutein, beta karoten i zeaksantin su tri karotenoida u peršunu koji pomažu u zaštiti vaših očiju i dobrom vidu. Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u biljkama koje imaju snažno antioksidativno delovanje. 

 

Lutein i zeaksantin mogu sprečiti degeneraciju makule povezane sa starenjem (AMD), neizlečivu očnu bolest i vodeći uzrok slepila.

 

Zapravo, konzumiranje hrane bogate luteinom i zeaksantinom može smanjiti rizik od kasnog AMD-a do 26%.

 

Beta karoten je još jedan karotenoid koji podstiče zdravlje očiju. Ovaj se karotenoid može pretvoriti u vitamin A u vašem telu. 

 

Ova konverzija beta karotena objašnjava zašto je peršun vrlo bogat vitaminom A. 1/2 šoljice (30 grama) sveže naseckanog lišća daje 108% PDU za ovaj vitamin.

 

Vitamin A je neophodan, jer pomaže u zaštiti rožnjače kao i konjunktive. jako bitnih delova oka.

3. Pomaže borbi protiv tumora

Oksidativni stres je stanje koje karakteriše neravnoteža u odnosima antioksidansa i slobodnih radikala. Povezan je sa razvojem određenih hroničnih bolesti, uključujući rak. 

 

Peršun je posebno bogat flavonoidnim antioksidansima i vitaminom C, koji smanjuju oksidativni stres u vašem telu i mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma.

 

Na primer, visok unos flavonoida hranom može smanjiti rizik od raka debelog creva do 30%.

 

Osim toga, neke vrste flavonoida u peršunu (kao što su miricetin i apigenin) pokazale su antikancerogeno delovanje u studijama.

 

Plus, jedući hranu bogatu vitaminom C takođe možemo smanjiti rizik od raka. 1/2 šoljice (30 grama) peršuna osigurava 53% PDU za vitamin C.

 

Jedna studija je pokazala da povećanje vitamina C za 100 mg dnevno smanjuje rizik od ukupnog raka za 7%. Štaviše, povećanje unosa vitamina C u ishrani za 150 mg dnevno može smanjiti rizik od raka prostate do 21%.

4. Antioksidansima protiv upala

Peršun sadrži mnoge moćne antioksidanse koji su od koristi za zdravlje.

 

Antioksidansi koji sprečavaju oštećenje ćelija koje nastaje od molekula zvanih slobodni radikali. Vaše telo zahteva zdravu ravnotežu antioksidansa i slobodnih radikala za održavanje optimalnog zdravlja.

 

Glavni antioksidansi u peršunu su:

 • flavonoidi
 • karotenoidi
 • vitamin C

Ova mirisna biljka posebno je bogata klasom antioksidansa poznatih kao flavonoidi. Dva glavna flavonoida su miricetin i apigenin.

 

Studije pokazuju da ishrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od bolesti, uključujući rak debelog creva, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

 

Beta karoten i lutein su dva antioksidansa poznata kao karotenoidi. Mnoga istraživanja povezuju veći unos karotenoida sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući karcinom pluća.

 

Vitamin C takođe ima jako antioksidativno dejstvo i igra važnu ulogu u podržavanju imunološkog zdravlja i zaštiti od hroničnih bolesti. 

 

Zanimljivo je da sušeni peršun može imati više antioksidansa od sveže grančice. Zapravo, jedno istraživanje pokazalo je da sušena biljka ima 17 puta više antioksidansa od svežeg.

5. Ekstrakt peršuna ima antibakterijska svojstva

Peršun je pokazao značajno antibakterijsko delovanje protiv kvasca, buđi i uobičajenih bakterija koje izazivaju infekcije.

 

Ekstrakt takođe može sprečiti rast bakterija u hrani. Druga studija u epruvetama pokazala je da sprečava rast potencijalno štetnih bakterija, kao što su Listeria i Salmonella – za koje je poznato da uzrokuju trovanje hranom.

6. Poboljšava zdravlje srca

Peršun je biljka bogata hranjivim materijama koja može poboljšati zdravlje srca. Na primer, dobar izvor folne kiseline je vitamin B — sa 1/2 šoljice (30 grama) daje 11% PDU.

 

Velika studija (na više od 58 000 ljudi) otkrila je da je najveći unos folata bio jedan od faktora za zdravo srce.

 

Nasuprot tome, nizak unos folata može povećati rizik od srčanih bolesti. Jedna studija na 1980 muškaraca je pokazala 55% povećanje rizika od srčanih bolesti kod onih sa najnižim unosom folne kiseline.

Ograničenja u upotrebi peršuna

Ne preporučujemo upotrebu bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.

Оставите коментар