fbpx
kičica

Kičica kao lek za stomačne bolesti i dijabetes

Kičica me je navela da se osetim veća nego ikad. Izgledala je kao buket smanjenih lala, pored kojih sam bila kao div. Očekivala sam armiju patuljaka koji će stići kroz travu svakog časa! Bilo je kasno popodne i kičica je zatvorila svoje latice. Predivni roze cvet je, iako mali, izuzetno privlačio pažnju u planinskoj travi.

 

Kada sam malo više obratila pažnju, ova niska biljka se kao tepih prostire kroz visoku travu. Isprepletana i neugledna dok ne procveta u julu i avgustu. Raste na planinskim i brdskim livadama, I moj prvi susret sa njom je bio na Divčibarama.

 

Sama kičica je osetljiva i pri branju je vrlo važno odseći samo gornji deo biljke, oko cveta. Kičica je uglavnom jednogodišnja, i tim je važnije da pri branju ostavimo najveći deo biljaka netaknut. Potrebno je i truditi se brati biljku uvek na drugom mestu, ako je moguće. Nisam odolela, ubrala sam malo i ponela kući da osušimo i koristimo.

kičica: Sastav i upotreba biljke

Kičica je lekovita biljka sa nekoliko primena, među kojima se može spomenuti povećanje crevne pokretljivosti, lečenje oštećenje želuca kao i smanjenje ukupnog holesterola u krvi. Evropska medicinska agencija (EMA) je izdala izveštaje o primeni, a u Kini je secoiridoid prisutan u ovoj biljci odobren kao novi lek za lečenje akutne žutice i hroničnog aktivnog hepatitisa.

kičica cvet

Kičica sadrži gorke glikozide, flavonoide, amarogentin i gentiopikrozid koji podstiču lučenje želudačne kiseline i enzima za varenje. Njeno gorko delovanje podstiče ceo probavni sistem omogućujući optimalnu apsorpciju hranjivih supstanci. Pojačava lučenje pljuvačke, kao i enzima neophodnih za varenje.

 

Kičica povećava apetit svojim uticajem na probavni sistem.

Pomaže vraćanje ravnoteže želudačne kiseline i poboljšava metabolizam proteina. Posebno poboljšava apsorpciju kalcijuma, gvožđa i vitamina B12. Smanjuje refluks kiseline toniziranjem sfinktera jednjaka.

 

Kičica poboljšava krv kod malokrvnosti i reguliše krvotok. Ona utiče na rad jetre i žučne kesice, reguliše smetnje u jetri i olakšava tegobe izazvane žučnim kamencima. Koristi se i za želudac (katar želuca, pritisak u želucu), prehladu, šećernu bolest, otklanja smetnje kod menstruacije.

kicica grafika

Kičica je posebno korišćena kod gubitka apetita zbog anoreksije povezane sa slabošću jetre. Preporučuje se osobama sa lošim apetitom, naročito tokom oporavka od duge bolesti.

 

Ako se uzima kao biljni čaj pola sata pre jela, kičica pomaže kod bolova u crevima i želucu, nadutosti, zatvora i grčeva. Može se koristiti i kao začin za kuvana jela sa mesom ili salate.

Istorija korišćenja kičice

Upotreba kičice je poznata još kod starih Grka. Rod Erythraea potiče od grčkog erythros, koji se odnosi na crvenu boju cveća. Hipokrat opisuje kičicu, a prema legendi, Hiron je koristio kičicu da izleči ranu nanesenu otrovnom strelom.

 

Macer spominje kičicu u X veku. Culpepper opisuje kako je biljka sigurna, ali gorka. Spominje sposobnost biljke da ubija crve i leči ugrize zmija i druge rane. Na sličan način koristili su ga saski travari, a i za lečenje groznice, pa je otuda i naziv „groznica“. Tradicionalno se kičica koristila za anoreksiju i dispepsiju.

 

Kičica se koristila kao lek za ujed zmije, anoreksiju i gastrointestinalne tegobe poput nadutosti. Poznata je kao aromatična, gorka i tonik, pa deluje na jetru i bubrege kako bi pročistila krv. 

Zabeležena je upotreba kičice kao anthelmintika i grozničavog sredstva. Takođe je korišćena kao sedativ, za žuticu, pa i za pege i mrlje na koži.

Čaj od kičice

Čaj se priprema od gornjih delova biljke u cvatu. Ono sto je bitno kod osušene kičice jeste da zadržava crvenkastu boju cveta. Proverite da li je kičica koju imate takva! Čaj se može piti 2-3 puta dnevno.

 

Takođe, pogledajte datum proizvodnje. Uvek se uverite da je biljka koju koristite ubrana  najskorijoj sezoni. Ako je moguće, izbegnite korišćenje biljaka starijih od godinu dana. Njihom efekat je značajno umanjen, a u nekim slučajevima i izgubljen.

 

Za sam čaj od kičice, prelite jednu kašićicu usitnjene herbe kičice šoljom vrele vode. Nakon 20ak minuta procedite i popijte nezaslađen čaj. Čaj od kičice ima najbolji efekat ako se pije pola sata pre obroka. Ukus je gorak, ali lagano ga ispijte u nekoliko gutljaja-ne odjednom.

kičica na livadi

Vino i rakija od kičice

Rakija od kičice se priprema kao i većina travarica. Čistu flašu napunite do dve trećine cvetom kičice , a zatim prelijte domaćom kvalitetnom rakijom.

 

Nakon što odstoji 40 dana na toplom mestu, uz povremeno muckanje, može se procediti. Ovakva rakija je preoručljiva u malim količinama pre obroka.

 

Što se vina od kičice tiče, priprema se malo razlikuje. Potreban je jedan veći citrus-limun ili pomorandža koja se narenda. Tako pripremljeno voće ubacite u teglu. Dodajte dve šake kičice i nalijte do vrha belim vinom.

 

Nakon dve nedelje moćete procediti, i čuvati na hladnom mestu. Koristi se pre jela, kao i čaj i rakija.

anticelulit ebook

Celulit zahteva više rešenja, zato poklanjamo E knjigu sa planom MASAŽE, VEŽBANJA I ISHRANE uz Buter kremu protiv celulita

kičica: Zanimljivosti

  • Kičica se koristi kao lekovito bilje u mnogim delovima Europe.
  • Cvet se otvara ujutro, a zatvara se posle podne.
  • Ljudi su u srednjem veku verovali da kičica nudi zaštitu od zlih duhova.
  • Cvet kičice može se koristiti kao izvor žućkasto-zelenog pigmenta.
  • Legenda kaže da venac sastavljen od kičice, nošen na glavi u noći između 30. aprila i 1. maja, štiti od uticaja veštica.
  • U raznim evropskim zemljama i u Maroku kičica se uzgaja za upotrebu u industriji pića.

Antioksidativna aktivnost kičice

Poslednjih godina velika je pažnja posvećena prirodnim antioksidansima. U istraživanjima je ispitivan antioksidacijski potencijal kičice. Došlo se do zaključka da ima sposobnost da smanji radikal DPPH, inhibira peroksidaciju lipida i hvata radikale kiseoničnog oksida. Zaključeno je da je efikasan antioksidant!

Kičica i dijabetes

Savremenim ispitivanjima je potvrđeno da neka jedinjenja izolovana iz biljaka poseduju delovanje slično insulinu. I pored dosta istraživanja, malo je zvanično registrovanih fitopreparata. 

 

U apotekama se mogu naći biljni čajevi za olakšavanje tegobe kod dijabetesa.Čajevi koji se danas koriste u terapiji dijabetesa sadrže polisaharide (Guar gummi), tanine, gorke sastojke (Centaurii herba-kičica, Taraxaci radix, T. herba), soli hroma (Phaseoli pericarpium, Myrtilli folium) i derivate gvanidina (Galegae herba).

Biljni preparati predstavljaju dopunu medikamentozne terapije i treba ih koristiti uz konsultaciju i pod nadzorom lekara.

 

Ranije se smatralo da gorke materije pozitivne efekte kod dijabetičara ostvaruju samo zbog ukusa (pojačava sekreciju u digestivnom traktu). Gorčina  potiče od iridoida, seskviterpenskih laktona i diterpena. Savremenim istraživanjima je potvrđeno da neka jedinjenja iz ovih grupa mogu uticati na nivo glukoze u krvi.

kičica cvet

Kičica i stomačne bolesti

Gastro-zaštitno delovanje primećeno kod vodeno-etanolnih ekstrakata kičice moglo bi se delimično objasniti njegovim antioksidativnim delovanjem. Slobodni radikali se mogu formirati unutar ćelija zbog oksidacijskih procesa. Ovi radikali izazivaju modifikacije kod molekula DNA, proteina i lipida, što može dovesti do teškog oštećenja ćelija. Ćelije imaju nekoliko mehanizama za oporavak, ali je i veliki broj bolesti povezan sa ovim oštećenjima.

 

Kičica sadrži supstance koje su antimikrobne, gastro-zaštitnih svojstava, a gentiopikrozid iz kičice pokazao je protivupalno delovanje. Ekstrakti kičice bogati su sekoiridoidnim glikozidima. Ovi iridoidni glikozidi štite jetru od zapaljenja, kao i ćelije od slobodnih radikala. Gentiopikrozid je uspeo povećati crevnu pokretljivost promenom ekspresije nekoliko hormona povezanih sa pokretanjem creva, kao i smanjenjem nivoa ukupnog holesterola. Ksantoni, koji su takođe prisutni kod kičice pokazali su nekoliko bioloških delovanja, uključujući antitumorsko i protivupalno delovanje.

Doziranje kičice i mere opreza

Nema nedavno objavljenih kliničkih dokaza za doziranje kičice. Monografija nemačke komisije preporučuje 1 do 2 g kičice dnevno, dok drugi izvori navode čak 6 g.

  • Može uzrokovati blagu nelagodu u stomaku, kao i grčeve.
  • Bolesnici sa ulkusom treba da je izbegavaju.
  • Treba izbegavati upotrebu kičice tokom trudnoće i dojenja.
  • Prekomerna upotreba može prouzrokovati mučninu i povraćanje.

Оставите коментар