fbpx
Ulje za rast kose

Ulje za rast kose

Nema razloga da svako od nas ne zna koji su delovi ciklusa rasta kose ili kakav je sastav dlake. Ali je korisnije znati koje ulje za rast kose imamo na dohvat ruke, kao i šta možemo uz veoma malo napora uraditi sami za lepšu kosu.

Kako izabrati ulje za rast kose?

Sva ulja deluju na sličan način. Najveća razlika je da li biramo eterična ili bazna, razblažena biljna ulja. Eterična ulja obavezno moramo pomešati sa npr uljem lešnika ili kokosa. Bazna ulja mešamo međusobno, npr jojobu i ricinus. Bilo koje ulje za rast će imati određeni efekat – naročito ukoliko se efekat poredi sa komercijanlim maskama za negu.

Ulje za rast kose

Ulje belog luka za rast kose

Fantastičan sastojak organskog belog luka je alicin. Više puta je dokazano da deluje na jačanje korena dlake i njen rast. Isplati se istrpeti taj miris, 15ak minuta!

Ulje ruzmarina za rast kose

Momentalni je buster za cirkulaciju, koja je (ukoliko je usporena) jedan od vodećih razloga za opadanje kose.

Skvalan i ulje jojobe za rast kose

Skvalan i ulje jojobe imaju slične karakteristike. Obnavljaju i štite kosu od oštećenja. Sa samo nekoliko kapi ulja skvalana, umasiranih u kosu – doprinosi se zdravlju skalpa i boljem izgledu kose.

Ulje ricinusa za rast kose

Ricinusovo ulje povećava protok krvi u koži glave. Iz tog razloga oporavlja kosu i podstiče rast, a istovremeno smanjuje potencijalnu upalu.

Ulje čajevca za rast kose

Ulje čajnog drveta je najčešće u prodaji u vidu eteričnog ulja. Zbog toga je neophodno razblažiti ga u drugom, baznom ulju – npr ulju jojobe. Smanjuje upale i umiruje nadraženu kožu glave i tako utiče i na oporavak kose.

Šta još, osim nanošenja ulja, pomaže rastu kose?

Ulje za rast kose

Maska za brži rast kose

Ako kosa opada, nakon korone, zbog stresa ili drugih faktora – maska za kosu na bazi belog luka i koprive zaustaviće opadanje. Nakon toga će svaka dlaka koja ima i najmanji potencijal da poraste – porasti i ojačati. Nanosi se jednom nedeljno 15 minuta pre pranja kose.

Masaža kože glave za oporavak kose

I najmanja i najkraća masaža deluje odlično na zdravlje kože glave i kose. Razlog je jednostavan – pokreće cirkulaciju i aktivira usporeni krvotok. 

 

Nanošenje hranljive maske za kosu ili biljnog tonika pre masaže je pravi put ka oporavku i prelepoj kosi.

I navike utiču na rast kose

Zdrava ishrana – dosta svežeg voća i povrća omogućava da krv koja dolazi do korena dlake bude bogata vitaminima i mineralima. Samim tim, i dlaka će biti snabdevena neophodnim nutritijentima i oporavljena.

 

Svaka jako uska kapa, kačket ili gumica za kosu mora biti bačena. Fizičko lomljenje dlake je trajno oštećenje – gde nema pomoći.

Ispirajnje kose hladnom vodom

Tuširanje vrelom vodom je priča za sebe, ali glavu je svakako neophodno zaobići. Hladnija voda je prijatnija za teme, ne dolazi do spiranja prevelike količine prirodnih ulja sa glave. Ako se koristi vrela voda i jaki šamponi, koža luči više sebuma nego što je potrebno i javlja se masna kosa.

Smanjite grejne aparate da biste sprečili oštećenja kose

Uz malo truda, moguće je bar povremeno odmoriti kosu od vreline fena. Dugotrajno feniranje može izbrisati negu čak i najkvalitetnijim maskama i uljima.

Оставите коментар