fbpx
nasmejana devojka

Osetljiva koža lica

Osetljiva koža lica zahteva našu negu. Koža je odlično ogledalo stanja organizma. Ukoliko se jave podočnjaci, crvenilo, oštećena koža, perutanje, duboke bore-to je  jasan znak da je neophodno posvetiti dodatnu pažnju. Treba krenuti od početka pa razmisliti šta unosimo u naše telo. Sve što unesemo u telo i nanesemo na kožu utiče na nas. Ali, uz pažljivo izabrana biljna ulja- koža lica menjaće se na bolje.

 

Kako prirodna kozmetika pomaže osetljivoj koži

Imati rutinu nege ne podrazumeva samo čišćenje i hidrataciju. Njeno značenje je mnogo dublje -ali ne i nužno komplikovanije. Pre svega, potrebno je vršiti selekciju proizvoda koje koristimo prema sastojcima koje sadrže. U koliko želite najbolje sebi i osetljivoj koži lica- neophodno je da se odlučite za proizvode prirodne kozmetike. Prirodne kreme i serumi će učiniti sve što obećavaju i proizvođači komercijalne kozmetike i više od toga, ali neće ostaviti na koži sastojke koji su toksični.

 

Bilo koji proizvođač može napisati na etiketi proizvoda da je on prirodan. Tek ćete se uvidom u sastojke uveriti da li je to istina! Na primer, postoje strogi kriterijumi za definisanje prirodne i organske kozmetike.  VODA, iako je očigledno PRIRODNA ne bi smela da se uzima u obzir prilikom određivanja procenta prirodnih sastojaka. U tom slučaju obratite više pažnje na sve ostale sastojke na etiketi, da bi bili sigurni da se zbog visokog sadržaja vode taj proizvođač ne predstavlja kao čistija, zelena kozmetika. Biljna i eterična ulja se lako prepoznaju u sastavu proizvoda. Njihovi nazivi su razumljivi, za razliku od velikog dela sastojaka komercijalne kozmetike.

 

Ono sto je lako izdvojiti u listi neželjenih sastojaka su parabeni, sulfati, sintetičke materije, silikoni, parfemi, najveći deo konzervanasa. Svi ovi toksini izazivaju iritacije, bubuljice, poremećaj nivoa hormona u telu, i oštećuju ćelije ne samo kože već i ostatka tela. Deluje strašno, ali je najvažnije da se potencijalana opasnost prepozna i izbegne. Možete početi od sastojaka koje treba očekivati u samom proizvodu.

 

Koja su to važna ulja i antioksidansi u prirodnoj kozmetici ?

Ogroman je izbor ulja, seruma, maski i krema koji se mogu nabaviti. Činjenica da je nešto prirodno ne znači da će odgovarati kao rešenje problema koji imate. Jer samo doziranje i kombinacije ulja i vitamina su dobitna karta!

Uvek se odlučite za nerafinisana ulja, koja su dobijena hladnim ceđenjem. Tako dobijena ulja nisu u procesu obrade bila izložena visokim temperaturama koje menjaju sastav i dovode do gubitka aktivnih sastojaka.

OSETLJIVA KOŽA LICA SKLONA AKNAMA I ULJA I VITAMINI ZA NEGU

Za osetljivu kožu sklonu aknama trazite antimikrobno i antiupalno dejstvo sastojaka. Oni moraju delovati nežno ali uporno na problem koji imate, nikako agresivno. Suprotno tome, jaki pilinzi i eksfolirajuće supstance će pogoršati problem.

  • Ulje čajnog drveta dubinski neguje kožu sa ožiljcima i bubuljicama, sprečava upale.
  • Ulje semena šipka smanjuje hiperpigmentaciju i ožiljke.
  • Ulje skvalan i jojobe balansira nivo sebuma koji koža luči i čine je svilenkastom.

Antioksidansi deluju protiv slobodnih radikala i održavaju kožu blistavom i zategnutom.

Med u sirovom obliku je idealan za svaki tip kože i može se koristiti svakodnevno, čak i za umivanje lica.

Ulje lešnika i badema će negovati bez uklanjanja prirodne barijere kože.

 

osetljiva koža lica i ULJA I VITAMINI ZA NEGU

Suva koža je već oštećena, stanjena i nema dovoljno normalne kožne masnoće. Njen Ph je suviše visok. Potrebno joj je obezbediti potporu i nežnu negu i dati vremena da se oporavi. Hidriranje i zaštita su ovakvom tipu kože najvažniji.

Osetljiva koža ne trpi alkohol koji isušuje kao ni iritirajuće sastojke. Zbog toga je potrebno izbegavati i parfemisane proizvode. Idealno je svaku novu kremu prvo testirati na maloj površini kože, da bi izbegli negativne posledice.

  • Ulje žutog noćurka je izuzetno lekovite strukture, teže razmazivo zbog masne strukture. Zato se obavezno razlaže u baznim uljima koja će povećati delotvornost.
  • Kokosovo ulje, već je široko poznato kao odlićno za negu kože. Takođe, ne koristiti samo, već u sudejstvu sa ostalim uljima jer prekomerna upotreba može izazvati kontra efekat i dodatno osušiti kožu.
  • SKVALAN ULJE iz masline i šećerne trske idealno zamenjuje prirodnu masnoću naše kože. Neguje kožu koja ima oslabljene mogućnosti proizvodnje sebuma.
  • Ulje koštiće kajsije je krcato vittaminima i masnim kiselinama koje će dugotrajno negovati.
  • Ulje kamilice, tačnije bisabolol kao njegova komponenta balansira fukcije i doprinosi oporavku suve kože.

Eterična ulja su preporučljiva u izuzetno malim dozama, zbog narušene funkcije barijere osetljive kože.

Facebook
Twitter
LinkedIn
osetljiva i masna koža lica-lešnik

Normalna i masna kože lica i ulja i antioksidansi za negu

 

Kod ovih tipova najvažnije je koristiti ona ulja koja doprinose održavanju normalnog nivoa vlažnosti, i negovati je. Blistavost i anti-age svojstva ulja treba maksimalno iskoristiti.

 

Antioksidansi: vitamin A (retinol), vitamin E i vitamin C će učiniti čuda ako ih uvrstite u dnevnu rutinu.

 

Ulje koštice grožđa, citrusna eterična ulja i ulje semena šipka ispravljaju sitne nepravilnosti na koži.

Ulje badema čini kožu sjajnom i blistavom.

Ulje kokosa, koštice kajsije i macerata nevena negovaće kožu i dubinski je nahraniti.

Ulje jojobe i skvalana će uravnotežiti masnu kožu T zone i možete ih koristiti na celom licu.

Osetljiva i masna koža lica i proizvodi za negu

Ogroman je izbor dostupnih prozvoda, ali kvalitetnih proizvoda prirodne kozmetike ima znatno manje. Zato je još bitnije pametno odabrati

.

Čišćenje kože

Jedan od bitnih aspekata je higijena. U skladu sa mogućnostima i tipom posla kojim se bavite pobrinite se da čistite lice bar dva puta dnevno. Ujutru da bi uklonili sve viškove masnoće, a uveče radi spiranja čestica koje su se u toku dana smestila na kožu i eventualno, šminke. Izaberite kvalitetan tečan sapun, koji ima viši Ph ali opet dosta bliži Ph kože od čvrstih sapuna koji isušuju. Kožu radije čistite čistom vodom ili hidrolatima.

Koža bi nakon umivanja trebala ostati čista i bez osećaja zatezanja. Naravno, imajte svoj peškir i vodite računa o jastučnicama koje se često zanemare kao izvor bakterija koje mogu izazavati akne.

 Prirodne maske za lice

Idelano rešenje bi bilo umivanje medom u koliko imate pčelara ili nabavljača u koga se možete pouzdati. Jednostavno pola kašičice meda rastopite na dlanu sa kašićicom mlake vode. Svaka neprijatnost koja je eventualno ostala nakon prethodnog čišćenja lica će nestati. Med hidrira, deluje antiupalno i krcat je mineralima koje će koža vrlo rado upiti.

osetljiva i masna koža lica -med

Maska od gline efikasno privlači nečistoće i vrši detoksifikaciju kože. Maske od mleka, žumenceta, voća i drugih prirodnih sastojaka su svakako preporučljive jednom nedeljno.

PRIRODNI SERUMI ZA osetljivu kožu LICa

 

Glavna karakteristika seruma je velika delotvornost. Svaka njegova kapljica je dragocena i trebala bi biti puna sastojaka koji doprinose kvalitetu i lepoti kože. Najkvalitetnija ulja, dobro uravnoteženih količina podržana antioksidansima će učiniti da se zapitate kako ste do tada mogli bez tako savršene nege. Kvalitetan prirodni serum će doneti veoma vidljivo dejstvo, čak i u minimalnim količinama.

 

PRIRODNA KREMA ZA LICE

 

Kreme sadrže vodu, pa samim tim i manje prirodnih sastojaka u celokupnom udelu. Zbog sadržaja vode neophodan je konzervans koji će je održati u stabilnom obliku. Njihova struktura je light u odnosu na serume.

Kreme su sličnije komercijalnoj kozmetici od seruma i butera. Zbog toga je neophodno da se uvidom u sastojke uverite da je ostatak čisto ulje, macerati i sastojci koji će negovati kožu.

 

Buteri za negu kože

 

Buteri su sredstvo za negu u čvršćoj formi. U zavisnosti od količine i vrste učvršćivača mogu biti u potpuno čvrstom ili razmazivom obliku. Zajedničko im je da se divno otapaju u kontaktu sa toplom kožom. Najčešće se preporučuju za negu tela ili suve kože kao što je koža na petama ili koža ruku.

Najidelanije je da se za vezivanje ulja koristi pčelinji vosak, u neobradjenoj formi. Zbog moguće alergije, obratite paznju dali ga buter sadrži u koliko imate alergijsku sklonost.

Оставите коментар