fbpx
Slobodni radikali - likopen neutralise

Slobodni radikali i antioksidansi za kožu

Slobodni radikali utiču jako na kožu, a vitamini ih neutrališu. Ma šta će mi vitamini na koži ako već jedem voće? Odlično je jesti voće, čak savršeno. Ali se voće uneto u stomak, vari i vitamini odlaze u krv. Odnosno raznose se po celom telu i mali deo završi u koži. 

Kako deluju antioksidansi na koži

Vitamini naneti na kožu, tu i ostaju. I deluju na slobodne radikale koji su lokalno nastali, baš tu u koži, tamo gde mi želimo da deluju. Antioksidansi deluju preventivno, štite i smanjuju oštećenja kože. 

 

Pravilno napravljena krema ili serum će ne samo doneti vitamine na kožu već će svojim sastavom produžiti njihovo delovanje. Ulja su odličan nosilac vitamina i podrška njihovom delovanju.

Slobodni radikali se grupišu na mestima gde nastaju. Kada je reč o slobodnim radikalima koji nastaju u koži – tu ih i treba tretirati.

 

Ukoliko jedete sveže voće i povrće deo antiokidanasa će stići i u kožu. Pomoći će celom telu da održi zdravlje, pa tako i koži. Ali, ako sami nanosite antioksidanse tamo gde su potrebni, preuzimate kontrolu nad zdravljem svoje kože.

Najidealnije je eliministati slobodne radikale kombinacijom antioksidanasa iz hrane i iz kreme ili seruma.

Pogledajte video: Slobodni radikali i antioksidansi za kožu

Zašto su neophodni antioksidansi u serumima i kremama?

Pri formulaciji naših proizvoda za negu kože ono što je najvažnije za nas jeste da serumi i kreme deluju. Pre svega odgovor leži u odgovoru na pitanje: šta očekujete od svog seruma?

 

1. Činjenica je da je jedan od faktora prevremenog starenja kože dejstvo slobodnih radikala. Onda želite da krema koju nanosite deluje preventivno, da zaustavlja znakove starenja kože.

2. Drugo, sigurno želite da se koža lakše bori sa česticama iz vazduha, koje su posledica zagađenog vazduha – pre svega u gradovima. Teški metali su veoma jak okidač za nastanak slobodnih radikala.

3. Gubitak vlažnosti je svakako ono što želimo da sprečimo. Serumi i kreme sa biljnim uljima koja su olični nosioci vitamina efikasno povećavaju hidriranost kože.

 

4. Alergeni izazivaju burne reakcije ćelija kože, i tu se takođe radi o slobodnim radikalima. Efekat je vidljiv kroz upale kože, na primer ekcem.

 

Ako su sve ovo problem koje želite da rešite svojom kremom ili serumom-najbolji izbor su antiokidansi. Izboriće se sa slobodnim radikalima i učiniti kožu zdravom i negovanom.

Šta je šta - antioksidansi, oksidativni stres, slobodni radikali

Vitamini = antioksidansi? Antioksidansi svakako obuhvataju vitamine, ali to su i polifenoli, kao i karotenoidi.

Slobodni radikali oštećuju sve klase biomolekula, menjaju i gene i tako doprinose patološkim procesima. Slobodni radikali predstavljaju atome ili molekule koji poseduju jedan ili više nesparenih elektrona. Zbog toga su nestabilni.

Jednostavno rečeno – slobodni radikali oštećuju ćelije kože i sprečavaju ih da normalno funkcionišu. To se odražava tako što vidimo sivkastu, oštećenu, opuštenu kožu.

 

Oksidativni stres je disbalans u stanju organizma kod kog se povećava proizvodnja slobodnih radikala. Tada njihovi štetni efekti nadvladavaju kapacitet odbrane oganizma.

Antioksidansi prekidaju niz lančanih reakcija koje povećavaju broj slobodnih radikala. Na primer vitamin E učestvuje u završavanju procesa lipidne perokidacije. Drugačije rečeno vitamin E hvata lipidne radikale predajući im vodonikov atom.

 

Karotenoidi, kao na primer likopen, takođe završavaju proces stvaranja slobodnih radilala. 

Antoksidansi se bore protiv slobodnih radikala slično kao i bela krvna zrnca protiv virusa.

slobodni radikali - limun eliminise

slobodni radikali - delovanje

Slobodni radikali su veoma nestabilni. Najslikovitije poređenje može biti sa pijanom osobom. Ta osoba je vesela, posrće, naslanja se na ljude oko sebe. Slično, slobodni radikali deluju na ćelije u svom okruženju. Oni stupaju u reakciju sa njima i oštećuju ih. Menjaju se i šire svoje dejstvo.

Ogromna proizvodnja slobodnih radikala se dešava u organizmu koji je bolestan. To je razlog što se uvek savetuje sveže voće za oporavak od bolesti. Vitamini i polifenoli iz voća neutrališu slobodne radikale koji su zaostali nakon bolesti u celom našem telu.

 

Koža je izložena spoljnim ali i uticajima iz tela. Antioksidansi naneti lokalno imaće brzo dejstvo i efekat na slobodne radikale će biti više nego vidljiv.

Stvaranje slobodnih radikala

Više je izvora stvaranja slobodnih radikala. Najvažniji su:

 

  1. Fiziološki – ćelijskim disanjem i autooksidacijom (npr autooksidacija dopamine u mozgu)
  2. Inflamacija – upale u organizmu
  3. Bolest – kardiovaskularne bolesti, autoimmune bolesti, maligne, profesionalna oboljenja i dr.
  4. Trovanje
  5. Pojačana fizička aktivnost
  6. Unošenjem jedinjenja bilo hranom ili disanjem, ili faktorima sredine (UV zračenje, vazdušno zagađenje npr).
kajsije - antioksidansi

Lančane reakcije stvaranja slobodnih radikala

Lančane rekakcije su sve brže širenje slobodnih radikala. Oni uzimaju elektron i gube funkciju slobodnih radikala. Međutim sledeći atom postaje slobodni radikal i niz započinje. 

 

Efekti su najjači lokalno i utiču da ćelije otežano fukncionišu.

Lančane reakcije se mogu uporediti sa vodopadom, odnosno nizom vodopada. Prostorno i vremenski se šire i ubrzavaju. Bez prave brane, veoma degradiraju kožu.

 

Brana su antioksidansi! Oni zatvaraju krug stvaranja slobodnih radikala i sprečavaju posledice njihovog delovanja.

Uticaj antioksidanasa ne slobodne radikale

Vitamini u kozmetičkim proizvodima mogu da imaju različite efekte. Najpoželjniji su:

  • uticaj na keratinizaciju ćelija epiderma
  • vlaženje i omekšavanje kože
  • strukturiranje dlake kose 
  • i smanjenje štetnih efekata slobodnih radikala.

Vitamini u kozmetici

Derivati vitamina A – retinoidi (retinol, retinil aldehid i retinil estri) i vitamini/provitamini (vitamin E, vitamin C, beta karoten) sa antioksidativnim delovanjem su standard u antiage kozmetici.

 

Važno pitanje u formulaciji kozmetičkih proizvoda predstavlja stabilizacija vitamina A, E i C. To se rešava pravilnim izborom pomoćnih supstanci, primenom koloidnih nosača (npr liposomi). Bitna je upotreba odgovarajuće ambalaže-idelane su airless pumpice za serume bez konzervansa. Koriste se i posebne tehnike izrade proizvoda.

Оставите коментар