fbpx
Vitamin C za lice

Vitamin C za lice: 10 načina da dobijete savršenu kožu lica

Vitamin C za lice je jedan od najuzbudljivijih, dokazano delotvornih sastojaka koje možete koristiti za negu kože. Kad smo mladi, vitamin C ima visok nivo u dva najudaljenija sloja kože (epidermisu i dermisu). Međutim, kako starimo ti nivoi se prirodno snižavaju. Nezašticeno izlaganje sunčevoj svetlosti (UV oštećenja) ubrzava ovaj pad, što dovodi do toga da koža gubi tonusi čvrstinu.

 

 

Srećom postoje aktuelna rešenja za negu kože koja mogu ublažiti ovu štetu, pa koža izgleda mlađe i postaje zdravija. Jedno od njih je svakako vitamin C za lice.

Potencijalne nuspojave i rizici upotrebe vitamina C za lice

Pre svega, važno je da znate osnovu-a to je bezbednost!

 

Na stabilnost seruma utiču dve stvari – formulacija proizvoda i pakovanje. Sledeći derivati vitamina C osmišljeni su kako bi duže zadržali efikasnost:

 

• L-askorbinska kiselina

• Askorbil palmitat

• Magnezijumov askorbil fosfat

 

Takođe proverite da li proizvod ima formulaciju bez vode. Serumi bez vode su delotvorniji jer vitamin C razgrađen u uljima bolje prodire kroz kožu. Bočica bi trebala biti neprozirna i hermetički zatvorena-idealno airless serum pumpica.

 

Jedina mogućnost za nuspojavu je iritacija kože u vidu crvenila. Apsolutno prekinite upotrebu ukoliko dođe do takve pojave na koži. Zabluda je da kozmetički preparat za negu dobro funkcioniše ako osećate neprijatnost.

 

10 razloga da koristite vitamin c za lice

Iako vam je ishrana bogata vitaminom C, teško je predvideti koliki deo će biti iskorišćen u koži. Upotreba seruma je najpouzdaniji način da vitamin C stigne u kožu i tu se iskoristi. A zašto biste koristili vitamin C za lice? Evo razloga:

1. Vitamin C za lice je siguran za većinu tipova kože – Većina ljudi može koristiti vitamin C za lice duže vreme, a da ne doživi nikakve štetne reakcije. U retkim slučajevima, osobe koje imaju preosetljivu kožu mogu osetiti manju reakciju

2. Vitamin C za lice hidririra – Dokazano je da vitamin C ima hidrantni učinak na kožu. Smanjuje transpidermalni gubitak vode, omogućujući koži da bolje zadržava vlagu.

3. Vitamin C za lice prosvetljuje kožu – Vitamin C može pomoći sa brisanjem pigmentacija i u zaglađivanju kože kako bi se smanjile neravnine. Time koža dobija mladalački sjaj i postaje glatka.

4. Vitamin C za lice pomaže da se smanji crvenilo i ujednači tonus kože – Vitamin C takođe je dokazano pouzdan izvor za lečenje velikog broja upalnih stanja kože. Smanjivanje crvenila je posledica smirivanja upalnih procesa i boljeg zdravlja kože.

5. Vitamin C za lice pomaže u nestajanju hiperpegmantacija  – uključujući sunčane pege, staračke pege i melazmu – javlja se kada se melanin preterano proizvodi na određenim delovima kože. Hiperpigmentacije se pojavljuju i u područjima gde su ranije bile akne.

Pokazalo se da primena vitamina C ometa proizvodnju melanina. To može pomoći da izblede tamne mrlje i dođe do pojave ujednačenijeg tena.

Imate akne? Vitamin C nije jedina opcija za spas. Saznajte više o AKNAMA.

8. Vitamin C za lice smanjuje vidljivost podočnjaka – Serumi sa vitaminom C za lice mogu pomoći sa uglađivanjem finih linija i hidrirajući područje ispod očiju. Iako je vitamin C efikasniji kod crvenila, može pomoći u ublažavanju promene boje kože povezane sa podočnjacima.

7. Vitamin C za lice pospešuje proizvodnju kolagena – Vitamin C dobro je poznat po jačanju proizvodnje kolagena. Kolagen je prirodni protein koji se vremenom troši. Niži nivo kolagena može dovesti do tankih linija i bora. Zbog toga vitamin C izuzetno pomaže u sprečavanju pojave ranih znakova starenja kože.

8. Vitamin C za lice može pomoćiu sprečavanju opuštenosti kože – Proizvodnja kolagena vezana je za elastičnost i čvrstoću kože. Kada nivo kolagena počne padati, koža se počne opuštati. Primena seruma vitamina C pospešuje njegovu proizvodnju i samim tim vidljivo popravlja stanje kože.

9. Vitamin C za lice štiti od oštećenja nastalih opekotinama ili sunčevim zračenjem –

Oštećenja od sunca prouzrokuju molekule poznate kao slobodni radikali. To su atomi kojima nedostaje jedan elektron. Slobodni radikali su zbog toga nestabilni i traže druge atome od kojih mogu „ukrasti“ elektron – a to dovodi do značajne štete na koži.

Antioktidanti štite zdrave ćelije kože „dajući“ ovim slobodnim radikalima elektron, čineći ih bezopasnima. Vitamin C za lice je veoma moćan antioksidant!

10. Vitamin C za lice pomaže ubrzanom zaceljivanju rana

Ako se uzme u obzir njegovo dejstvo na opekotine od sunca, nije iznenađenje da vitamin C ubrzava celokupno zarastanje rana. Zdravo zarastanje smanjuje rizik od upala, infekcija i ožiljaka.

Kako koristiti vitamin C za lice

Iako se vitamin C obično dobro podnosi, svi proizvodi na koži mogu izazvati nuspojave. Uvek biste trebali napraviti test kako biste procenili rizik od alergijske reakcije. Evo kako:

 

  1. Odabarite malu površinu kože koju je lako prikriti, poput podlaktice.
  2. Nanesite malu količinu proizvoda i pričekajte 24h.
  3. Ako se ne pojave iritacije, možete naneti na lice. Prekinite upotrebu ako vam se javi osip ili crvenilo.

 

Ukoliko nema reakcija, koristite uputstva sa ambalaže proizvoda.

 

Vitamin C serum obično se primenjuje jednom ili dva puta dnevno. Važno je pravilno očistiti, tonirati kožu pa naneti srum ili proizvod koji koristite.

 

Obavezno proverite datum upotrebe proizvoda. Ako je proizvod potamneo ili na neki drugi način promenio boju, vitamin C je verovatno oksidisao. Iako je proizvod još uvijek siguran za upotrebu, više nema istu efikasnost.

Međutim, nisu svi proizvodi s vitaminom C slični, naravno. Važno je pročitati sastav proizvoda i znati što zapravo dobijate (što nije uvek lak poduhvat što se tiče proizvoda koji se prodaju bez sastava).

Vitamin C za lice

Najbolji saveti sa upotrebu vitamina C za lice

Dakle, pre odabira proizvoda s vitaminom C za vaše lice, pogledajte ove stručne savete kako biste iskoristili maksimum iz svog vitamina C seruma.

 

  1. Ujutro koristite vitamina C za lice

Svakako možete koristiti vitamin C i uveče, ali ćete imati najviše koristi od njegove upotrebe ujutro.  Ukoliko se nanese ujutru neutralisače kiseoničke radikale koji nastaju od fatora spoljašnje sredine : UV zračenja i pušenja. Vitamin C postaje manje delotvoran kada je izložen svetlosti, pa je važno dati mu vremena da se upije u kožu pre nego što izađete iz kuće. 

  1. Koristite svoje proizvode sa vitaminom C u pravom trenutku u svojoj rutini nege kože

Pravi trenutak za upotrebu proizvoda zavisi pre svega od toga o kom proizvodu je reč. Za serume svoj vitamin C želite primeniti na tek očišćenu kožu. Hidratantne kreme koje sadrže antioksidante treba koristiti na kraju rutine. Međutim zbog visokog sadržaja vode i posebne vrste vitamina C koji je razgradiviji od liposolubilnog u uljanim serumima, delotvorniji su serumi od krema.

  1. Upotrebite odgovarajuću koncentraciju vitamina C za svoj tip kože lica i probleme

Različiti proizvodi mogu sadržati najrazličitije koncentracije vitamina C. Uopšteno se kreću od ispod 5% pa sve do 30%, a ovaj sastojak može imati različito dejstvo u tim koncentracijama.

Oni sa suvom ili osetljivom kožom se moraju držati nižih koncentracija, oko 5%. U slučaju masnije kože ili većih problema sa pigmentacijom za rešavanje su preporučljive veće koncentracije. Međutim apsolutna je preporuka ne ići preko 10-15%. Koncentracija viša od 20%  ne povećava dejstvo a veoma je opasna jer oštećuje kožu.

  1. Ne upotrebljavajte vitamin C sa određenim sastojcima

Vitamin C za lice koji pecka prilikom korišćenja ima previše visoku koncentraciju-ili zbog same formulacije ili je vaša koža previše osetljiva. Svakako oštećuje kožu i nemojte koristiti takve proizvode.

Upotreba zajedno s niacinamidom može učiniti vitamin C manje delotvornim.

Sastojak kojeg se trebate kloniti kada upotrebljavate vitamin C je benzoil peroksid, koji može oksidirati vitamin C i, prema tome, učiniti ga manje efikasnim.

Izbegavajte proizvode koji sadrže vitamin C i retinol. Najbolje deluju u različitim okruženjima kože, pa istovremena upotreba nije preporučljiva. 

Vitamin C za lice

5. Obavezno pravilno čuvajte svoje proizvode sa vitaminom C za lice

U proizvodima za negu kože vitamin C je osetljiv na svetlost i vazduh. Kiseonik oksidira vitamin C, čime on gubi stabilnost. Zbog toga se proizvodi trebaju čuvati u neprozirnim bocama koji su nepropusni za vazduh i svetlost. Pumpice koje nije potrebno otvarati, su idealne za maksimalnu iskoristivost vitamina C dostupnog u serumu. 

  1. Proverite sastav proizvoda

Postoje različite vrste vitamina C u zavisnosti od ostalih sastojaka koji su u kremi ili serumu. Neki od njih su stabilniji od drugih, što znači da neće brzo oksidirati. 

Na primer, L-askorbinska kiselina i natrijumov askorbil fosfat su rastvorljivi u vodi. Zbog toga budite sigurni da takva krema ili serum sadrži preko 40% vode.

Hidratantniji proizvodi sadrže oblike vitamina C rastvorive u lipidima i uljima, kao askorbil palmitat i tetraheksildecil askorbat. U tom slučaju možete biti sigurni da će se vitamin C maksimalno upiti u kožu i imati bolje i brže dejstvo.

  1. Pazite da li je proizvod promijenio boju

Serum ili krema dobija boju u zavisnosti od ostalih sastojaka. U slučaju kreme neophodno je da bude bela, a u koliko se pojave žuti ili braon tragovi možete posumnjati da je vitamin C oksidisao. Da bi ste bili sigurni proverite da li sama krema sadrži pigmente ili boje koji mogu biti razlog za žutu boju.

Preporuka je da ih više ne koristite, iako neće oštetiti kožu zbog oksidacije-neće imati potpuno dejstvo. Moguće je i da blago oboje kožu u žuto. Za svaku drugu, tamniju boju apsolutno se odlučite za bacanje.

 

 

Ulja i  uljani serumi sa vitaminom C za lice su skoro uvek žućkaste nijanse. Možete obratiti pažnju da li proizvod menja bolju u toku upotrebe. Takođe, ispravan proizvod ne ostavlja žućkaste tragove na licu. 

Uživajte u korišćenju vitamina C, budite sigrni da ćete zablistati!

Оставите коментар