fbpx
celulit

Celulit: upoznaj protivnika da bi ga pobedila

Celulit je potpuno normalno salo, odnosno to su neravnine na koži koje su prouzrokovane salom. Izgleda kvrgasto jer ga pritiska vezivno tkivo, odmah ispod kože. Konačan razlog nastanka celulita nije jasan. Celulit nije medicinsko pitanje- čisto je kozmetički, i utiče na 80-90% žena. Zamolili smo dermatologe da odgovore na neka od uobičajenih pitanja koja žene imaju o celulitu.

Šta je celulit

Celulit je vrlo često, bezopasno stanje kože koje uzrokuje kvrgastu, udubljenu kožu na butinama, bokovima, zadnjici i stomaku. Može uticati i na muškarce i na žene, ali je češći kod žena zbog različite raspodele masti, mišića i vezivnog tkiva. Zbog svog izgleda poznat je i kao pomorandžina kora.

 

Blagi celulit možete videti ako stegnete kožu na području gde imate celulit, poput butina. Celulit koji je ozbiljniji čini kožu zgužvanom i kvrgavom. Celulit je najčešći oko butina i zadnjice, ali može se naći i na grudima, donjem delu stomaka i nadlakticama.

CELULIT

Stepen ozbiljnosti celulita

Stepeni ozbiljnosti celulita se od 2009. godine rangira pomoću tri stadijuma:

Stadijum 1 ili blagi: javlja se „pomorandžina kora“,  blago „talasast“ ili opušten izgled kože. Najčešće je vidljiv tek kada se koža uštine.

Stadijum 2 ili umeren: više je udubljenja srednje dubine i više talasaste kože. Ovaj stadijum je vidljiv i kada se stoji, ali ne kada osoba legne.

Stadijum 3 ili ozbiljan: više je dubokih udubljenja, a koža je karakterističnog izgleda površine „dušeka“. U ovom slučaju, celulit je uvek vidljiv.

Uzroci nastanka celulita

Tačan uzrok nastanka celulita nije poznat. Najverovatnije je rezultat položaja sloja sala tj masnoće. Vezivno tkivo povezuje kožu i mišić, a između njih su masne ćelije. Ukoliko se masne ćelije nagomilavaju, one se približavaju koži, dok se dugačko vezivno tkivo povlači prema dole. Tako se stvara neravna površina ili udubljenje. 

 

Kod žena su masne ćelije i vezivno tkivo u ovom sloju poređane vertikalno. Ako masne ćelije ulaze u sloj kože, dobija se izgled celulita. Kod muškaraca tkivo ima unakrsnu, mrežastu strukturu, što može objasniti zašto imaju manje celulita nego žene.

 

Uz to, genetika određuje strukturu, teksturu kože i građu tela. Težina i tonus mišića utiču na to imate li celulit, iako ga mogu imati čak i atletski građene osobe.

celulit

Celulit izazvan hormonima i godinama starosti

Hormoni igraju važnu ulogu u razvoju celulita. Estrogen, insulin, noradrenalin, hormoni štitne žlezde i prolaktin su deo procesa nastanka celulita. 

 

Jedna je teorija da kako se estrogen kod žena smanjuje približavanjem menopauzi, smanjuje se i protok krvi u vezivno tkivo ispod kože. Slabija cirkulacija znači manje kiseonka, što dovodi do manje proizvodnje kolagena. Ćelije masti se takođe povećavaju padom nivoa estrogena. Ovi procesi se dopunjuju. Pošto masnoća ispod kože postaje vidljiva kroz slabljenje vezivnog tkiva, to dovodi do poznatog efekta zgrudvane, neravne kože. 

Starost takođe dovodi do toga da koža postaje manje elastična, tanja i opuštena. To povećava šansu za razvoj celulita.

Celulit izazvan genetskim činiocima

Određena genetska predispozicija odgovara razvoju celulita. Genetski faktori mogu se povezati sa brzinom metabolizma, raspodelom masnoće ispod kože, etničkom pripadnošću i stanjem cirkulacije. Sve ovo može uticati na mogućnost pojave celulita.

Celulit dobijen stilom života

Celulit ne uzrokuju toksini, iako zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika. Vežbanje i ishrana mogu smanjiti pojavu celulita. Ishrana sa visokim sadržajem soli i konzervansima dovodi do metaboličkih poremećaja koji mogu ubrzati pojavu i nagomilavanje celulita. 

 

Životni stil, poput nedovoljnog vežbanja i unosa previše alkohola, utiče na cirkulaciju, upalu i kao i način stvaranja i raspodelu ćelija masti.

Celulit može biti zastupljeniji kod pušača, onih koji ne vežbaju i onih koji dugo ili duže vremena sede ili stoje u jednom položaju. Nošenje odeće koja je uska ograničava protok krvi, a to doprinosi nastanku celulita. 

 

Celulit je zastupljeniji kod ljudi koji imaju višak masnoće, ali mogu ga imati i vitki i aktivni ljudi. Verovatnije je da će se dogoditi posle 25. godine života, ali može uticati i na mlađe ljude, uključujući tinejdžere.

CELULIT

Na pojavu celulita utiču i:

• upala tkiva

• gubitak kolagena

• dehidratacija

• slaba cirkulacija (čest problem u nogama)

• slaba limfna drenaža 

Kako smanjiti ili ukloniti celulit kod kuće

Masaža protiv celulita kod kuće

Masaža može smanjiti celulit poboljšanjem limfne drenaže. Takođe može pomoći u poboljšanju elastičnosti kože. Kreme za masažu mogu biti bogate sastojcima koji pomažu uklanjanje celulita, ali važan je i postupak masiranja. Ne možete naneti kremu i očekivati da će celulit proći sam od sebe. 

 

Takođe, samo jedna masaža neće pomoći kada je u pitanju celulit. Morate ponavljati postupak da biste postigli i održali željene rezultate. 

 

Masaža pomaže jer uklanjanja nakupljenu linfu. Poboljšava se protok krvi kroz kožu čime ona postaje glatka i zategnuta. Bolja cirkulacija pomaže i rad mišića, koji su zbog toga oblikovaniji i izraženiji.

Najdelotvornija biljna ulja koja su efikasna protiv celulita su ulje BRŠLJANA i ulje BREZE. Izuzetno utiču na cirkulaciju i uklanjanje viška tečnosti iz kože. Zajedno – na taj način je ubrzan rad ćelija kože i masnih ćelija.  Eteirična ulja eukalitptusa, ruzmarina i cimeta dodatno poboljšavaju dejstvo buter kreme.

anticelulit e-book

Celulit zahteva više rešenja, zato poklanjamo E knjigu sa planom MASAŽE, VEŽBANJA I ISHRANE uz Buter kremu protiv celulita

Dobro razmislite ako sami sebe masirate izuzetno jako, ili se prepustite maseru koji masira sa posledicama: modrice, bolovi. Takva masaža kida vezivna tkiva, i iako ćete možda brže videti efekt, jako ćete ubrzati starenje kože-nepovratno. 

 

Masaža pomaže kod celulita jer:

• pomaže otklanjanje viška tečnosti iz tkiva

• preraspodeljuje masne ćelije

• poboljšava cirkulaciju

• smanjuje grubost kože

Dosta žena koristi valjake od pene – tvrde komade pene u obliku cevi – sa nadom da mogu smanjiti celulit. Ali valjci od pene neće učiniti ništa za poboljšanje izgleda celulita.Takođe nema značajnih dokaza da npr ručni vibracijski masažer može puno učiniti za celulit, posebno dugoročno.  Masaža donosi i druge zdravstvene koristi.

 

Masaža može pomoći da se osećate opuštenije, može smanjiti bol u mišićima i tenziju. Sigurno da je osećaj nakon nje odličan!

Hidratacija vodom

Pitka voda je još jedna jeftina opcija koja može pomoći kod celulita. Ne samo što sprečava dehidrataciju, već voda pomaže podsticanju cirkulacije i protoka limfe. Dehidratacija može učiniti celulit uočljivijim. Voda uklanja toksine koji mogu pomoći pojavu celulita. Obavezno povećajte unos vode. Preporučuje se da žene piju najmanje devet čaša vode svaki dan.

Gubitak težine

Gubitak kilograma takođe može pomoći smanjenju celulita. Međutim, osoba sa bilo kojom težinom može imati celulit. Ako želite smršati ili mišiće dovesti u bolje stanje, morate znati da zdrava ishrana i vežbanje mogu pomoći i u smanjenju celulita.

celulit

Suvo četkanje kože

Ova tehnika podstiče protok krvi i limfe, uklanja mrtve ćelije kože i podstiče regeneraciju kože. Može pomoći detoksikaciju i stimulisati nervni sistem. Koristite četkanje kože ne duže od pet minuta. Možete početi od stopala i kretati se prema gore. Potezi mogu biti dugi ili kružni. Najbolje je obaviti četkanje neposredno pre tuširanja.

Kafa u borbi protiv celulita

Korišćenje taloga kafe kao piling je popularan način uklanjanja mrtvih ćelija i zatezanja kože. Talog možete koristiti samostalno ili pomešati sa kokosovim, maslinovim uljem ili šećerom. Lagano trljajte talog po delu tela sa celulitom, nekoliko minuta. Talog kafe može smanjiti grubost, podstaći cirkulaciju krvi i pospešiti protok limfe. Međutim, ne postoje naučna istraživanja koja potvrđuju da efekat stiže dalje od kože.

Promene u načinu života koje utiču na celulit

Vaša ishrana utiče na celulit pa je važno jesti uravnoteženu, zdravu hranu. Zdrava hrana takođe može pomoći u održavanju optimalne težine. Izbacite prerađenu hranu sa visokim udelom šećera, soli i konzervanasa. Ovakva hrana dovodi do nakupljanja toksina i masti u telu, pa povećajte unos vlakana-svežeg voća i povrća. 

 

Detoksikacija tela može pomoći umanjenje celulita, jer smanjuje i uskladištene toksine u ćelijama. Ćelije opterećenje otpadnim toksinima lošije funkcionišu i to je jako vidljivo na koži. Izuzetno se isplati izbaciti, ili bar smanjiti unos dima cigareta i alkoholnih pića.

Vežbe koje pomažu rešavanju problema celulita

Vežbanje može pomoći da smanjite telesnu masnoću, što celulit čini manje uočljivim. Vežbanje sagoreva masnoće, donosi tonus i definiše mišiće. Telo koje je mišićavije izgleda i oseća se glatko i čvršće. 

 

Stvorite rutinu vežbanja koja se fokusira na područja tela sklona celulitu. Određene vežbe za noge i gluteus mogu pomoći zatezanju kože. Usput ćete primijetiti i smanjenje celulita.

celulit

Iako vežbanje nije siguran način da se rešite celulita, jači mišići i zategnutija koža mogu smanjiti vidljivost i pojavu celulita. 

Evo nekoliko vežbi koje biste mogli isprobati:

Čučnjevi

Čučnjevi sa skokom

Iskoraci

Odbacivanje noge

Bočni ispadi

Aerobne vežbe koje mogu pomoći u sagorevanju masnoća su:

• vožnja biciklom

• ples

• planinarenje

• trčanje

• plivanje

• hodanje

Ključno je pronaći aktivnost u kojoj zapravo uživate i držati je se. Ako ste novi u vežbanju, pre nego što započnete, prvo proverite sa svojim doktorom. Ne zaboravite se dobro istegnuti. Budite uporni!

Оставите коментар