fbpx
devojka drzi serum

Serumi za lice sa vitaminima

Da li se ikada zapitate šta su to tačno serumi za lice? Često dobijamo ovo pitanje, jer mnogi su zbunjeni različitim vrstama dostupnih seruma. Sama reč ima različito značenje u zavisnosti da li ste se susreli sa uljanim serumom, gel-serumom ili serumom na bazi emulzije. U nastavku ćemo vam pomoći da shvatite koje su razlike između ovih vrsta seruma i zašto je serum za lice sa vitaminima zaslužio posebno mesto.

 

1. ULJANI SERUMI ZA LICE

 

Serum za lice ima u osnovi bogata i specijalna biljna ulja. Ono što je tako posebno kod ovih ulja jeste njihova brzina apsorbcije. Zbog brzog upijanja ova ulja se često nazivaju „suva“ ulja. Luksuzna biljna ulja u serumu hidriraju i pospešuju barijernu funkciju naše kože. Ova ulja sadrže polifenole, esencijalne masne kiseline i druge komponente koje se lako metabolišu u koži.

 

U samom serumu bi bi se morale nalaziti i aktivne supstance čije je dejstvo na kožu veoma vidljivo. To su najčešće antioksidansi i supstance izdvojene iz biljaka. Takođe, aromatične supstance iz ulja utiču povoljno na zdravlje kože. Serum ima funciju hidriranja, zatezanja, kao i aktioksidativno dejstvo protiv slobodnih radikala.

 

OVDE možete saznati sastav naših seruma.

 

Kod ovakvih seruma možete biti bezbrižni! Dodatni razlog za to je što ne sadrže konzervanse. Konzervansi su neophodni kod seruma koji u sastavu imaju vodu, što ovde nije slučaj.

 
Svi serumi za lice

2. GEL SERUMI ZA LICE

 

Osnovna odlika gel seruma za lice jeste osećaj zatezanja nakon njegovog nanošenja. Najveći deo samog seruma zauzima voda. Voda se može zameniti potpuno ili delimično botaničkim ekstraktima. Na taj način se više aktivnih supstanci ugrađuje u sam proizvod. Tako sastavljen serum će doneti više aktivnih supstanci u kožu. Samim tim, koža će biti lepša i elastičnija.

 

 

Gelovi su najćešće providni. U koliko gel koji posedujete ima boju, budite bez brige. Postoje prirodne boje koje se mogu dodati u sam serum. To su najčešće ekstrakti biljaka u boji ili biljke u prahu. Da bi ste bili sigurni da serum ne sadrži veštačke boje, uverite se u to uvidom u sastav pre same kupovine.

 

Kao kod svih seruma, i kod gel seruma je jako bitno pakovanje. Serum pumpice su najidelanije, jer ste sigurni da vaš serum nije u dodiru sa vazduhom koji ubrzava gubljenje važnih sastojaka. Ni svetlost ne prija serumu. Zato je važno da se pobrinete da serum ostane u kutiji ukoliko je pakovanje transparentno.

 

3. SERUMI ZA LICE SA VODENOM BAZOM

 

Serumi sa vodenom bazom su veoma slični gel serumima. Njihova prednost je u tome što sadrže manje zgušnjivača i guma. Serumi sa vodenom bazom pokazuju najveći učinak u koliko se koriste pre kreme ili lonsiona. Botanički ekstrakti su najdelotvorniji kada su „zarobljeni“ kremom. Ovo je jedan od razloga što uljani serumi imaju najbolje dejstvo. Jednostavno, u njima su aktivni botanički sastojci već podržani uljima. Ulja predstavljaju barijeru koja ih štiti i omogućava im maksimalno prodiranje i dejstvo na kožu.

 

Imate osetljivu ili masnu kožu? Pogledajte detaljnije OVDE.

 

Vodu mogu zameniti hidrosoli koji imaju umirujuće, tonirajuće i balansirajuće odlike. Ako se u vašem serumu nalaze hidrirajući sastojci, nakon nanošenja koža će biti svikenkasta. Najbolji serumi imaju dodatak ekstrakta i aroma koji će dodatno stimulisati površinske slojeve kože.

 

4. SERUMI ZA LICE NA BAZI EMULZIJE

 

Serumi emulzije posedujuju hidrirajuća i barijerna svojstva. Sama emulzija predstavlja spoj ulja i vode. Opšte je poznato da se oni ne spajaju! Zbog toga se u ovim serumima nalaze supstance koje imaju baš taj zadatak-njihovo spajanje. Postoji veliki broj emulgatora koji nisu preporučljivi kada je reč o prirodnoj kozmetici. Osnovni razlog što nisu preporučljivi je to što dugoročno izlaganje ima negativne posledice po zdravlje. Jedan od emulgatora koji su odobreni od strane ECOCERTa je Phytocream 2000.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Multivitamin i antioksidanti serum za lice

5. Balzam serumi za lice -serumi u čvrstoj formi

 

Zvuči na prvi pogled čudno-čvrst serum. Ova vrsta seruma je napravljena od butera, voska i ulja koja u dodiru sa kožom prelaze u tečno stanje. U sustini su slični buterima i balzamima, osim jedne činjenice. Sadrže aktivne sastojke, visoko aktivne botaničke supstance koje poboljšavaju funkcije kože. Buteri i voskovi stvaraju tanak film na koži koji je štiti od gubljenja vlažnosti. Ujedno daju vremena aktivnim sastojcima da se maksimalno iskoriste. Buteri koji se koriste u ovoj vrsti seruma su obično egzotičnog porekla, i predivno se tope u dodiru sa kožom. Najbolje su se pokazali na veoma suvoj i dehidriranoj koži.

 

Kako se koriste serumi za lice

 

Sve vrste seruma imaju nešto zajedničko-način na koji se koriste.

Pošto sadrže visoku koncentraciju aktivnih sastojaka serumi se korise u maloj količini. Svega par kapi je najčešće dovoljno da se prekrije celo lice. Potrebno je da budu prvi proizvod do same kože. Ukoliko se koriste kreme ili losioni njihovo je mesto na samom serumu. Nanosi se sa dva ili tri prsta, iz prostog razloga uštede ovog luksuznog seruma. Najčešće se koriste danju, prethodeći celoj rutini nege. Ovo nije slučaju koliko serum sadrži sastojke koji su foto-senzitivni. Retinol je jedan od njih, pa se nanošenje seruma sa retinolom preporučuje uveče.

 

Vitamini kao deo seruma

 

Vitamini ostvaruju različite efekte na kožu:

  • prosvetljuju hiperpigmentacije
  • antioksidativno delovanje
  • vlaže i omekšavaju
  • poboljšavaju izgled
  • utiču na kvalitet dlake

Više decenija se vitamini primenjuju u kozmetici i medicini. Upotreba je dodatno povećana od kada je utvrđeno zaštitno dejstvo od UV zračenja, kao i anti-age dejstvo. Najčešće se korite retinoidi (vitamin A), tokoferol (vitamin E), askorbinska kiselina (vitamin C) i provitamin B5 (pantenol) i niacinamid (vitamin B3). U nastavku ćemo se posvetiti svakoj vrsti pojedinačno.

 

Serumi sa vitaminom A

 

Retinoidi su supstance koje obuhvataju alkoholni oblik vitamina A i njegove derivate. Koristi se najviše zbog  anti-age delovanja. Podmlađuje kožu tako što stimuliše stvaranje kolagena i elastina. Poboljšava fine linije i bore, smanjuje hiperpigmentaciju i grubost kože. Osetljiv je na kiseonik, toplotu i svetlost. Zbog ovih osetljivosti obavezno birajte proizvode za sa retinolom koji su upakovani tako da serum ima što manje kontakta sa vazduhom, u obojenoj bočici.

 

Imate hiperpigmentacije? Pročitajte OVDE o rešenjima.

 

Retinoidi povećavaju osetljivost kože ka UV zracima, pa se postarajte da ih koristite u nezi koja je deo večernje rutine. Možete koristiti kremu sa UV zaštitom u koliko se odlučite za dnevnu varijantu. Pošto dokazano uklanja fine bore, njegova delotvornost je svakako najjači adut za korišćenje seruma sa vitaminom A.

serumi za lice antioksidans

Serum sa vitaminom B

 

 

Vitamin B3 je antioksidans koji pomaže u regeneraciji kože. Drugo ime za ovaj vitamin je niacinamid. Bori se protiv finih bora, može se koristiti u prevenciji akni i hiperpigmentacije. Pošto je osetljiv na PH, treba izbegavati upotrebu proizvoda u kojima je B3 zajedno sa salicilnom kiselinom. Ove dve aktivne supstance zahtevaju različit PH za delotvornost, pa će to loše uticati na efikasnost seruma.

 

Provitamin B5 ili pantenol je prirodan sastojak kože i kose. U koliko dođe do njegovog nedostatka, koža svrbi i puca. Nanošenjem seruma sa vitaminom B5 koža povećava vlažnost, elastičnost i postaje glatka bez suvišne masnoće. Može biti efikasan i u nezi kose i noktiju, jer ih ojačava i neguje.

 

Serum sa vitaminom C

 

Vitamin C je antioksidans, štiti kožu od fotostarenja, smanjuje hiperpigmentaciju. U koliko se koristi u kombinaciji sa vitaminom E  redukuje oksidovani vitamin E. Na taj način se poboljšava iskorišćenost ovog vitamina.

 

Vitamin C najjače deluje u koliko je PH proivoda niži od 3. Ovakav PH se ne preporučuje u svakodnevnoj nezi kože. Samo profesionalna nega kože, od strane dermatologa koristi ovako nizak PH i koncentracije samog vitamina C 10-20%. Sigurna koncentracija u  proizvodima za svakodnevnu upotrebu je ispod 10%. Tako formulisan serum je pogodani za osetljivu kožu. Kožu čini blistavom, balansiranom i jedrom.

 

Serum sa vitaminom E

 

Postoji četiri oblika vitamina E, od kojih je samo jedan prirodni i naziva se „d“ vitamin E. Ostali oblici su sintetički. Ovo je značajno jer sintetiči oblici imaju dvostruko nižu efikasnost u nezi kože od prirodnog.  Efekti korišćenja ovog vitamina su veća prokrvljenost kože, pa samim tim i vlaženje kože, odlaganje znakova starenja i zaštita od UV zraka.

 

 

Vitamin E neutrališe slobodne radikale i sprečava peroksidaciju kolagena. Na ovaj način on sprečava pojavu dubokih bora. Za razliku od vitamina A gde se rezultati korišćenja vide već posle dva meseca, za vitamin E je neophodna duža upotreba. Prednost ovog vitamina je i u tome što pomaže održanju stabilnosti celog seruma. Čekanje se isplati, ako je vaš cilj elastična i blistava koža!

Оставите коментар